Kilang Jahit Pukal Shah Alam

Blog

Apakah DTG Printing ?

Pada artikel kali ini, kami akan bercerita tentang DTG printing. Tidak ramai yang tahu tentang printing ini berbanding jenis cetakan yang lain.

Untuk pengetahuan semua, ini adalah salah satu proses cetakan yang ada dalam tekstil dengan mencetak dakwat khas (water-based ink) ke atas fabrik menggunakan printer DTG. Dakwat khas akan disembur keatas fabrik dan kemudian dakwat akan menyerap ke dalam fabrik.

Kelebihan yang Ada pada DTG Printing.

Tiada minima order. Anda boleh menempah dalam kuantiti yang kecil. Selain itu, sangat mudah untuk dicetak kerana ia tidak mempunyai banyak step dan peralatan.

Jadi, ia akan lebih menjimatkan masa dan tenaga. DTG printing adalah singkatan bagi Direct to Garment. Akan terus dicetak atas fabrik dan kemudian akan ke proses heat press.

Oleh kerana penyerapan dakwat , ia dapat tahan lebih lama pada fabrik dan akan mendapatkan warna yang sangat terang dan cantik. Material yang sering digunakan untuk DTG printing adalah fabrik cotton seperti t shirt dan polo.

Walaupun dengan kelebihan yang ada pada DTG printing ini, ia sudah tidak relevan pada masa sekarang kerana lebih banyak teknologi percetakan yang lagi berkualiti dan cepat, tetapi ia masih digunakan pada kedai pencetakan tertentu.

Bagi anda yang ingin melihat produk percetakan dengan pelbagai jenis fabrik dan berkualiti tinggi yang terdapat di kedai kami, boleh datang ke showroom Mafeya Apparel di Shah Alam, Selangor.

LOKASI SHOWROOM (Mafeya Apparel)
Team Cetak (Kilang Printing T-Shirt & Embroidery)
32-A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
WAKTU PEJABAT
Isnin hingga Jumaat (9.00 am – 6.00 pm)
Sabtu (9.00 am – 1.00 pm)
Ahad & Cuti Umum – TUTUP
HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Boleh kami bantu anda? Chat dengan kami melalui WhatsApp. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp & Tempahan