Kilang Jahit Pukal Shah Alam

Blog

Kelebihan Dan Kekurangan Silk Screen Untuk Printing Baju

Setiap kaedah pencetakan yang ada ini, mestilah mempunyai kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Kali ini, kami akan berkongsi ilmu tentang kelebihan dan kekurangan silk screen printing untuk printing baju. Sebenarnya, silk screen printing ini merupakan salah satu teknik printing baju yang sering digunakan.

Kelebihan Silk Screen Printing

Antara kelebihan yang ada pada silk screen printing adalah kos yang rendah. Teknik printing jenis ini tidak memerlukan kos yang tinggi untuk penghasilan produk printing baju. Lagi banyak kuantiti baju yang anda tempah, lagi murah harga dan kos yang akan ditawarkan kepada anda.

Oleh itu, anda boleh juga untuk memilih teknik printing baju yang lain seperti sublimation ataupun heat transfer.

Seterusnya, apakah material dan fabrik yang sesuai untuk dengan menggunakan teknik silk screen printing ini? Tidak semua teknik printing baju yang sesuai dengan semua jenis fabrik tetapi berbeza dengan teknik silk screen printing ini, teknik ini boleh diaplikasikan dengan semua jenis fabrik seperti cotton, jersey, viscose dan lain – lain.

Kekurangan Silk Screen Printing

Dari segi penggunaan warna, teknik silk screen printing ini boleh mencetak baju dengan menggunakan warna yang terhad sahaja. Maka setiap baju yang dihasilkan tidak mempunyai warna yang pelbagai tetapi dengan hanya 3 atau 4 warna sahaja. Ia juga berbalik pada kos dan saiz imej yang ingin dicetak pada baju, walaupun begitu ia tetap berkualiti dan juga cantik.

Selain itu, penggunaan masa untuk teknik cetakan baju ini pula, sebenarnya ia mengambil masa yang agak lama untuk siap. Masa yang diambil adalah 2 hingga 3 jam untuk semua proses dilakukan. Silk Screen printing juga dilakukan secara manual dan setiap warna akan dicetak secara berasingan.

 

Sekiranya anda berminat untuk cetak baju dengan menggunakan keadah Silk Screen printing, anda boleh hubungi kami di talian  017-2290994 atau boleh datang ke showroom kami di Shah Alam, Selangor.

 

LOKASI SHOWROOM

Mafeya Apparel

TEAM CETAK (Kilang Printing T- Shirt & Embroidery)

32-A, Jalan Kristal J7/J,

Seksyen 7, 40000 Shah Alam,

Selangor Darul Ehsan.

 

WAKTU PEJABAT 

Isnin hingga Jumaat (9:00 am – 6:00 pm)

Sabtu (9:00 am – 1:00 pm)

Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE

+6 03 – 5523 6690 (Office)

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Boleh kami bantu anda? Chat dengan kami melalui WhatsApp. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp & Tempahan