Kilang Jahit Pukal Shah Alam

Blog

Manfaat dan Kekurangan DTF untuk Cetak Baju

Kebanyakkan kilang cetak baju akan menggunakan teknik DTF kerana teknologi ini masih baru dalam dunia percetakan dan sering digunakan.

Namun, ada segelintir dari kita yang masih tidak tahu dengan manfaat dan kekurangan DTF untuk cetak baju.

Teknik percetakan skrin sememangnya semakin berkembang dari semasa ke semasa bermula dari cetakan skrin manual sehingga percetakan skrin secara digital.

 

 

Manfaat Teknik DTF

Mesti ramai yang tertanya -tanya kenapa teknik ini sangat popular di pusat servis percetakan? Hal ini kerana teknologi ini adalah salah satu teknik untuk mencetak baju yang paling cepat kerana ia hanya mengambil masa 5 minit sahaja.

Jangka masa yang diambil untuk menyiapkan pesanan pelanggan juga tidak lama dan pantas.

Apa yang paling penting sekiranya menggunakan DTF ialah hasil cetakan selepas siap lebih berkualiti kerana ia tidak mudah tertanggal, anti luntur dan kemasan juga cantik.

Jadi, tidak hairanlah jika banyak kilang mencetak baju dan kedai – kedai printing tshirt diluar sana menggunakan kaedah ini.

Lebih menariknya, kaedah ini boleh menghasilkan cetakan yang terperinci sehingga ke butiran – butiran kecil pada baju bahkan tidak terhad pada design dan corak yang berskala besar sahaja.

Dari segi penggunaan warna pula, DTF ini boleh mencetak baju menggunakan pelbagai warna. Kesannya ialah kualiti warna cetakan pada tshirt menjadi cantik dan menarik kerana ia mempunyai lebih daripada 3 warna.

 

Kekurangan Teknik DTF

Antara kekurangan kaedah ini adalah ia memerlukan bajet yang mahal. Jika dilihat dari segi peralatan, kos print DTF lebih tinggi berbanding DTG.

Oleh sebab itu, banyak pusat printing baju memilih untuk mencari pembekal dari luar negara seperti China dan India.

Lazimnya negara ini cenderung untuk menjual dengan harga yang lebih berpatutan tetapi servis penghantarannya pula mahal. Kos rawatan mesin ini juga agak tinggi.

Selain itu, ia mampu mencetak baju sehingga saiz ukuran A3 sahaja. Lebih besar ukuran percetakan, lebih mahal kosnya.

Kekurangan teknik DTF yang lain ialah percetakan skrin akan mengecut sekiranya diseterika secara kerap. Oleh itu, kami menyarankan supaya anda elakkan seterika pada kawasan printing untuk menjaga kualiti. Penjagaan baju printing sangat penting bagi memastikan  ia tahan lama dan tidak mudah rosak.

Jika anda berminat untuk menempah atau mencari syarikat cetakan baju yang terbaik dan berbaloi, Mafeya mampu menghasilkan untuk anda dengan tawaran yang menarik terus dari kilang. Untuk maklumat lanjut, boleh terus hubungi kami di nombor 017-2290994 atau datang ke showroom kami yang terletak di Shah Alam, Selangor. Laman web https://kedaisublimation.com/

 

LOKASI SHOWROOM

Mafeya Apparel

Team Cetak ( Kilang Printing T-Shirt& Embroidery )

32A Jalan Kristal J7/J

Seksyen 7 40000 Shah Alam

Selangor Darul Ehsan

 

WAKTU PEJABAT

Isnin hingga Jumaat (9.30 am – 6.00 pm)

Sabtu (9.30 am – 1.00 pm)

Ahad & Cuti Umum  – TUTUP

 

HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Boleh kami bantu anda? Chat dengan kami melalui WhatsApp. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp & Tempahan